Dziczyzna czy drób: co lepsze dla naszego organizmu?

Aktualnie na naszych stołach króluje drób, który jest jednym z głównych składników w każdej diecie dla osób, które pracują nad redukcją tkanki tłuszczowej. Jednak jeśli przyjrzymy się bliżej kaloryczności drobiu oraz warunkom, w jakich przechowywane są zwierzęta hodowlane, okazuje się, że drób to wcale nie jest samo zdrowie. A co z dziczyzną? Czy ktoś o niej jeszcze pamięta?

Dziczyzna czy drób: co lepsze dla naszego organizmu?

Dziczyzna to gwarancja niskiej kaloryczności oraz niewielkiej ilości cholesterolu w naszej diecie. Dla porównania: mięso z dzika w porcji 100 g to 110 kcal, a ta sama ilość piersi z kurczaka to aż 197 kcal!

Jednak dziczyzna to nie tylko mięso z dzika czy kiełbasa z dzika. Dziczyzna to także pyszne mięso z jelenia, które w porównaniu do innych mięs dostarcza nam trzykrotnie większą zawartość witamin z grupy B. Są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz układu nerwowego w naszym organizmie.

Nie należy również zapominać o sarninie, której słodki smak od razu trafia w gusta konsumentów. Świetna przekąska jaką jest pasztet z sarny, dostarcza nam nie tylko uczty dla naszego podniebienia, ale także odpowiednie ilości magnezu, fosforu oraz wapnia.

Mięso z jelenia, czyli najlepsze mięso to naturalne mięso!

Zwierzęta łowne żyją w swoich naturalnych warunkach oraz odżywiają się głównie roślinami leśnymi. W przeciwieństwie do zwierząt hodowlanych, ich organizmy cechuje niski poziom kortyzolu, czyli hormonu odpowiedzialnego za stres. Ponad to zwierzęta żyjące na wolności mają naturalne tempo jeśli chodzi o ich wzrost, co w efekcie daje nam zdrowe, naturalne mięso.

Zwierzęta żyjące w hodowlach często mają wstrzykiwane sterydy tylko po to, aby ich ciała wyglądały na większe i zdrowsze. Niestety mięso pochodzące od takich zwierząt jest dużo gorszej jakości, a także może być bardziej szkodliwe dla naszego organizmu.

Właśnie dlatego, jeśli mamy zamiar zaopatrzyć się na przykład w mięso z jelenia, warto dołożyć wszelkich starań, aby to, co zaserwujemy na stole było stuprocentową dziczyzną. Sklep, który oferuje nam sprzedaż swoich wędlin, mięs czy podrobów powinien posiadać zdrowe oraz przebadane mięso. Sprawdź ofertę sklepu Leśniczówka.

Kupowanie dziczyzny z niesprawdzonych źródeł może mieć przykre konsekwencje dla naszego zdrowia. Warto o tym pamiętać.