Orzechy brazylijskie, inaczej orzeszki para (od regionu Pará w Brazylii) rosną na jednych z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej – orzesznicy brazylijskiej. Są one zaliczane do jednych z najcenniejszych orzechów na świecie. Co prawda są kaloryczne, ale przy tym zawierają wiele kluczowych substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i ochrony przed chorobami. Dowiedz się więc, jakie właściwości posiadają te orzechy, jakie mają zastosowanie i kto powinien je jeść.
Wartości odżywcze orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie to niewątpliwie ogrom wartości odżywczych. Zawierają one bowiem duże ilości wapnia niezbędnego do wzmocnienia kości czy zębów. Można w nich znaleźć także magnez czy potas, który odpowiada za obniżenie ciśnienia. Orzechy brazylijskie to także bogactwo witaminy E, na którą mówi się “witamina młodości” oraz kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży. Najważniejszą wartością odżywczą jest jednak selen, którego jest w nich zdecydowanie więcej niż w innych orzechach. Orzechy brazylijskie, jak wszystkie inne, są kaloryczne – w 100g zawierają 659 kalorii.
Właściwości orzechów brazylijskich
Pierwszą i najważniejszą dla wielu osób właściwością orzechów brazylijskich jest poprawa jakości nasienia. Jedzenie ich zapewnia zwiększenie wydolności i szybkości przemieszczania się plemników. Brazylijscy naukowcy potwierdzają również, że spożycie nawet jednej dużej porcji orzechów brazylijskich zasadniczo wpływa na poprawę profilu lipidowego. Orzechy te są też najlepszym naturalnym źródłem selenu – zjedzenie tylko jednego orzecha brazylijskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Dzięki diecie bogatej w selen wzmacniamy swoją odporność oraz obniżamy ryzyko występowania chorób nowotworowych. Choć orzechy brazylijskie są kaloryczne to trzeba pamiętać, że tłuszcz w nich zawarty jest zdrowy i wpływa na uruchomienie w organizmie procesów przyśpieszających spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego właśnie rozpoczynając dietę odchudzającą warto dodać orzechy brazylijskie do swojej diety.
Zastosowanie orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jest to popularny dodatek do dań zarówno słodkich jak i wytrawnych, gdyż cechuje się się delikatnym, nieco maślanym smakiem. Orzechy brazylijskie sprawdzą się jako składnik ciast lub ciasteczek, koktajli, ale również jako zdrowa przekąska. Dodatkowo świetnie komponują się one z ostrymi przyprawami, dlatego coraz częściej wykorzystywane są jako składnik farszy, past kanapkowych czy wegańskich i wegetariańskich zamiennikach wyrobów mięsnych mięsnych, na przykład pasztetów. Żeby orzechy nie traciły swoich cennych walorów smakowych muszą jednak być odpowiednio przechowywane i mieć wysoką jakość. Warto więc kupować je ze sprawdzonych źródeł, a obecnie możemy to zrobić nawet przez internet. Miejsca takie jak Sklep internetowy Słodkie Zdrowie posiadają w ofercie orzechy świetne jakościowo, które doskonale wzbogacą smak każdej potrawy.
- Hurtownia Kartonów: Twój Partner w Ekologicznym Opakowaniu - 17 maja 2024
- Inwestowanie w mieszkania na wynajem – kluczowe kroki i wskazówki - 25 września 2023
- Domki nad morzem w Ustce – raj na wybrzeżu Bałtyku - 20 września 2023