Pizza – skąd ten fenomen?

Pizza to jeden z tych przysmaków, które śmiało możemy uznać za bezkonkurencyjne. Ze względu na swoją specyfikę, pizza jest w gronie najpopularniejszych dań w wielu krajach na całym świecie.

Pizza jeden ma smak

Powodów jest mnóstwo. Główny? Przede wszystkim – pizza niejeden ma smak. Chodzi tu o możliwość “personalizacji posiłku”, czyli określenia tego, co znajdzie się na cieście. Od najprostszego rozwiązania, czyli pizzy Margerita (z sosem, serem i drobnymi dodatkami jak na przykład bazylia), przez Capriciosę (z sosem, serem mozzarella, szynką, grzybami i pomidorami) po nawet jedenastoskładnikowe wersje.

Idealne danie na imprezę

Dla jednych to nowość i ciekawa informacja, a dla innych – “oczywista oczywistość”. Fakty są takie, że najwięcej pizzy zjada się w sobotę. Ogromna liczba pizzerii dostępnych w każdym mieście, prostota w samodzielnym przygotowaniu oraz możliwość zamówienia pizzy na dowóz sprawia, że to danie, które niemal o każdej porze dnia, tygodnia i roku jest na wyciągnięcie ręki. A z tego korzystać, jeżeli nie w sobotę?

Tradycyjne czy nowoczesne?

Gdybyśmy przeprowadzili ankietę, pytając losowo wybrane osoby o to, czy ich zdaniem pizza jest daniem tradycyjnym czy nowoczesnym – pewnie często słyszelibyśmy, że to “wynalazek” XXI wieku. Tymczasem – historia pizzy tworzy się już od niemal kilkuset lat.

Niektóre źródła podają, że pierwowzór pizzy pojawił się już 500 lat przed naszą erą! Sporo, prawda? Ówczesna pizza była podawana jako płaski kawałek chleba z dodatkami, takimi jak choćby oliwa czy zioła. Wieki później – a dokładniej – w XVII wieku zaczęto serwować pizzę z sosem pomidorowym. Jak myślicie – czy pizzę czeka jeszcze rewolucja? Z czym będzie podawana za kilkanaście, kilkadziesiąt albo kilkaset lat?

Co ciekawe – pierwsza pizzeria, o której słyszeliśmy, powstała w 1830 roku i mieściła się w Neapolu. Antica Pizzeria Port’Alba funkcjonuje jako restauracja z pizzą już niemal od dwustu lat! A co więcej – ta działalność zajmuje się robieniem pizzy już od 1738 roku!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *