Gorzka czekolada i jej prozdrowotne działanie

Czekolada w naszej kulturze utarła się jako prawdziwa bomba kaloryczna. Sięgamy po nią, gdy brakuje nam energii, lub potrzebujemy poprawić sobie humor. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego zjedzenie tego rodzaju słodkości w taki, a nie inny sposób wpływa na nasze samopoczucie? Mowa tu oczywiście o czekoladzie dobrej jakościowo, z ponad 70% zawartością kakao.

Co ona takiego w sobie ma?

Gorzka czekolada posiada wiele wartościowych składników, m.in. żelazo, magnez, potas, cynk, wapń i węglowodany. Wspomaga pracę mózgu, gdyż zawarte w niej związki flawonowe polepszają krążenie krwi w organizmie, co ułatwia przyswojenie wiedzy i sprawia, że nie mamy większych problemów z koncentracją, czy pamięcią. Ponadto pozytywnie wpływa na nasz wzrok, a jej odpowiednia porcja jest w stanie poprawić ostrość widzenia, np. w złych warunkach pogodowych.

W gorzkiej czekoladzie znajdziesz się kilka ważnych składników – tryptofan, który pomaga wytworzyć w naszym organizmie serotoninę oraz endorfiny oraz flawonoidy, przeciwutleniacze ze swoim szerokim spektrum działania, które pomagają ochronić organizm przed wirusami, skórę przed poparzeniami słonecznymi, a serce przed licznymi chorobami.

Ku pamięci

Wielu z nas wybiera czekoladę mleczną lub białą, kiedy najlepszą opcją spośród wszystkich możliwych jest zdecydowanie jej gorzka odmiana. Warto przy kolejnych zakupach o tym pomyśleć. Jej smak idealnie współgra z owocami, bądź orzechami, a takie połączenie dostarcza do organizmu jeszcze więcej tłuszczów roślinnych oraz antyoksydantów. Przy wyborze czekolady, pamiętaj także o sprawdzeniu, czy w jej składzie nie znajduje się przypadkiem syrop glukozowo-fruktozowy. Jeśli tak, lepiej dany produkt odłóż z powrotem na półkę, ponieważ substancja ta spożywana w nadmiarze może być niebezpieczna dla naszego zdrowia i przyczyniać się do wielu chorób, zwłaszcza tych metabolicznych.

Spożywaj z głową

Dietetycy uważają, że dwie kostki gorzkiej czekolady dziennie to porcja idealna.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat procesu powstawania czekolady, zajrzyj tu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *