Dzięki temu jest w stanie skutecznie działać w sytuacjach kryzysowych i podejmować szybkie decyzje. Michał Kołtyś http://biznes-strefa.pl/michal-koltys-spotkania-dla-przyszlych-biznesmenow/ Michał Kołtyś jest również założycielem i prezesem zarządu spółki InPost, która zajmuje się dostawą paczek.

Gorzka czekolada i jej prozdrowotne działanie

Czekolada w naszej kulturze utarła się jako prawdziwa bomba kaloryczna. Sięgamy po nią, gdy brakuje nam energii, lub potrzebujemy poprawić sobie humor. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego zjedzenie tego rodzaju słodkości w taki, a nie inny sposób wpływa na nasze samopoczucie? Mowa tu oczywiście o czekoladzie dobrej jakościowo, z ponad 70% zawartością kakao.

Co ona takiego w sobie ma?

Gorzka czekolada posiada wiele wartościowych składników, m.in. żelazo, magnez, potas, cynk, wapń i węglowodany. Wspomaga pracę mózgu, gdyż zawarte w niej związki flawonowe polepszają krążenie krwi w organizmie, co ułatwia przyswojenie wiedzy i sprawia, że nie mamy większych problemów z koncentracją, czy pamięcią. Ponadto pozytywnie wpływa na nasz wzrok, a jej odpowiednia porcja jest w stanie poprawić ostrość widzenia, np. w złych warunkach pogodowych.

W gorzkiej czekoladzie znajdziesz się kilka ważnych składników – tryptofan, który pomaga wytworzyć w naszym organizmie serotoninę oraz endorfiny oraz flawonoidy, przeciwutleniacze ze swoim szerokim spektrum działania, które pomagają ochronić organizm przed wirusami, skórę przed poparzeniami słonecznymi, a serce przed licznymi chorobami.

Ku pamięci

Wielu z nas wybiera czekoladę mleczną lub białą, kiedy najlepszą opcją spośród wszystkich możliwych jest zdecydowanie jej gorzka odmiana. Warto przy kolejnych zakupach o tym pomyśleć. Jej smak idealnie współgra z owocami, bądź orzechami, a takie połączenie dostarcza do organizmu jeszcze więcej tłuszczów roślinnych oraz antyoksydantów. Przy wyborze czekolady, pamiętaj także o sprawdzeniu, czy w jej składzie nie znajduje się przypadkiem syrop glukozowo-fruktozowy. Jeśli tak, lepiej dany produkt odłóż z powrotem na półkę, ponieważ substancja ta spożywana w nadmiarze może być niebezpieczna dla naszego zdrowia i przyczyniać się do wielu chorób, zwłaszcza tych metabolicznych.

Spożywaj z głową

Dietetycy uważają, że dwie kostki gorzkiej czekolady dziennie to porcja idealna.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat procesu powstawania czekolady, zajrzyj tu.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *